TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanka Malkova

Sebekoučink

Zahájení: 14.05.2024
Ukončení: 06.08.2024
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 8. 8. 2024

Získané body

Tento měsíc: 99
Celkem: 3956
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 6.00 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133554.82 km
Kolo: 66274.30 km
Cvičení: 5546 h 33 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Hanka Malkova

Jak psát blog?

Mléčná nebo hořká?

08. 06. 2017

V rámci měsíce zdravého mlsání nelze nezmínit téma čokolády.

Věčný boj a časté rozepře, je lepší mléčná nebo hořká? Nebo dokonce bílá?

Mléčná čokoláda není čokoláda, hořká není sladká a nepochutnám si na ní, mléčná je přeslazená, hořká je moc hořká... Argumentů je mnoho a co člověk, to názor.  

Z hlediska výživy je asi každému tady na STOBklubu jasné, že ta hořká na tom bude lépe, tak jen stručné shrnutí:

Už v rámci měsíce cukru jsme si ukázali, že co do obsahu cukru, se čokolády hodně liší. S rostoucím obsahem kakaa zpravidla klesá obsah cukru. Celá tabulka mléčné čokolády obsahuje přes 50 g cukru, čokoláda obsahující 50 % kakaa skrývá většinou lehce pod 50 g cukru, tedy jen o trochu méně než mléčná čokoláda. Čokoláda se 70 % kakaa obsahuje většinou pod 30 g a pouhé dvě kostky cukru jsou obsaženy v kvalitní čokoládě s 90 % kakaové sušiny. Názorně i s kostkami cukru si to můžete prohlédnout zde  http://www.stobklub.cz/clanek/kolik-cukru-se-skryva-v-cokoladach-/

Také v rámci měsíce vlákniny možná řada z vás přišla na dobrou zprávu - hořká čokoláda může být bohatým zdrojem vlákniny! :-) Vysokoprocentní čokolády obsahují až kolem 15 g vlákniny, zatímco klasická mléčná jen kolem 1 nebo 2 gramů.

A v neposlední řadě je potřeba zmínit spoustu antioxidantů a dalších prospěšných látek obsažených v kakau - proto platí, čím více kakaových součástí je v čokoládě obsaženo, tím více těchto pozitivních látek a lépe pro naše zdraví.

A ještě jedna velká výhoda: Hořké čokolády většinou sníme méně než mléčné, nebo je tu někdo, kdo dokáže sníst celou tabulku hořké čokolády? :-)

A ještě stručná zmínka o bílé čokoládě, celkem správně může někdo argumentovat, že to vlastně není čokoláda. Dle legislativy nemusí obsahovat tukuprostou kakaovou sušinu, jen kakaové máslo, nicméně čokoládou se nazývat může.

Ale výživa rozhodně není vše a nejdůležitější je pořád to, abychom si pochutnali!
Proto nezoufejte, pokud zrovna patříte mezi "mléčňáky". A pokud jste milovníky hořké čokolády, tak ty druhé rozhodně nezatracujte. Každý má právo na své chutě :-) Hlavně mlsat bez výčitek!

A jak to mám já? Já jsem obojetná (anebo možná spíš na půli cesty) - dříve bych řekla rozhodně mléčná, zapojovala jsem se do debat a orodovala za oříškovou Milku, ale pomalu se dopracovávám k tomu, že kdybych se teď měla zařadit jednoznačně do jedné ze skupin, tak už bych se asi přiklonila spíš k hořké Lindtce. Ale jednou za čas si dám s chutí i tu přeslazenou mléčnou :-) Ale je pravda, že sladká chuť v ní převažuje a hořká čokoláda přináší zase úplně jiné chuťové zážitky. Ale taková 90% už je i na mě moc...  

Do jaké skupiny patříte vy?

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 06. 2017 22:26
Já čokoládu moc nemusím když už si dam občas tak kousek studentská pečeť
16. 06. 2017 22:25
Já čokoládu moc nemusím když už si dam občas tak kousek studentská pečeť
16. 06. 2017 11:01
Trvale u mě vítězí hořká Lindt od 70% výš a hořké pralinky Lindor s kakaovou náplní. Nevynechám žádnou prodejní akci.
16. 06. 2017 09:38
U mě vede hořká Sladká vášeň 84%, podle mých informací právě zlevněná v nejmenovaném nákupním řetězci na Národní třídě:-)
12. 06. 2017 13:50
Pre mňa občas After eight alebo Ledové kaštany.
09. 06. 2017 21:36
Já miluju hořkou 75% s kousky hrušky. Ale krotím se, jen jeden čtvereček
09. 06. 2017 13:07
Když už, tak hořká s mořskou solí nebo Ledové kaštany :-)
09. 06. 2017 09:33
Čokoláda nikdy nepatřila k mým sladkým favoritům. Také mám pocit, že současné čokolády chutnají všechny stejně. Jako studentce mi chutnala Studentská pečeť. Tehdy začínala. Ta dnešní k ní má chuťově opravdu daleko. Když, tak Ledové kaštany a belgickou čokoládu nebo chuťovčičky přímo z čokoládoven. (Toho se nekoupí hodně, ale zato vychutná!)
09. 06. 2017 08:33
tak je vidět, že hořká vítězí na plné čáře, tak aspoň že při tom mlsání děláme i něco pro své zdraví :)
09. 06. 2017 08:09
A že se nedá sníst celá tabulka hořké čokolády? Úplně lehce!
09. 06. 2017 08:07
Já mám ráda čokoládu jakoukoli a v jakémkoli množství, bohužel. Sama si kupuji vysokoprocentní, ale občas dostávám i jiné a rozhodně žádnou nevyhodím:-(
08. 06. 2017 23:52
Mám to skoro přesně jako Majka63.Koupila jsem onehdá Lindt s pomerančem, více procentní a opravdu, není problém sníst celou tabulku.Naštěstí od měsíce cukru si představím, jak mi koluje tabulka v trubkách a co to dělá s mými Langerhansenovými ostrůvky :-))) a vida, už tak často čokoládu nejídám.
08. 06. 2017 23:39
Když čokoláda, tak mléčná s celými mandlemi. Ale spíš asi patřím mezi exoty, kteří se bez čokolády obejdou. Já raději kus masa.
08. 06. 2017 22:23
hořká 70% většinou
08. 06. 2017 20:40
U mě vede hořká studentská pečeť a pak Ritter sport. s oříšky nebo mandlemi.
08. 06. 2017 20:33
Od mala jsem měla ráda spíše hořkou, jenže tehdy nebyly s tak vysokým obsahem kakaa. Teď mám ráda tak mezi 80 - 90, u 99% jsem měla pocit, že ohlodávám rovnou kakaový bob. No zas vydržela víc než měsíc :-)
08. 06. 2017 20:21
Dřív jsem mlsala mléčnou, teď se přikláním k hořké-
08. 06. 2017 20:16
mám ráda především bílou čokoládu a horkou v zimě mléčnou čokoládu. Vyzkouším, ale tento měsíc kvalitní hořkou čokoládu.
08. 06. 2017 19:38
Když mě honí mlsná, tak mm chuť na něco slaného, ale občas i na čokoládu. Mám opravdu ráda hořkou kolem 80 procent, nejraději z ledničky.
A ještě mám jistotu, že tu mi nikdo nesní, protože zbytek rodiny je zaměřen fialově.
08. 06. 2017 17:52
Já raději hořkou, ale sním jí tak málo během celého roku,že to snad ani nemá cenu někam se přiklánět.
08. 06. 2017 15:58
Já mám radši hořkou, okolo 75% - 80%. 90% a výš už je moc:-D Ale taková chilli od Lindt také není marná:-)
08. 06. 2017 15:16
Já mám ráda hořkou čokoládu a je pravda, že mi tabulka vydrží docela dlouho,
08. 06. 2017 15:16
Já mám ráda všechny druhy čokolády - bílou, mléčnou i hořkou, čtvereček 90% ale spíš cucám než koušu, což má i své výhody - nesním jí moc. Taková bílá s mandlemi a vanilkou nebo hořká s pomerančem... no, hlavně abych si teď nemusela jít nějakou koupit!
08. 06. 2017 15:02
Já jsem menšina. Čokoláda mně nechutná ať je jakákoliv :-)
08. 06. 2017 15:01
Miluju hořkou čokoládu, ideálně okolo 80% (99% už je moc hořká), a klidně bych snědla celou tabulku, zvlášť když v ní jsou ještě oříšky... mléčnou si nekupuji, a když ji dostanu, většinou ji rozdám, jen občas ochutnám 1 čtvereček, třeba ke kafi někde na návštěvě, abych neurazila ...
08. 06. 2017 14:15
Já mám ráda horkou, nejlepe s vyššim obsahem kakaa. Ale 90% je na mne uz take moc. A pak ješte Figaro horká s višňovou náplni. Drive to byla mlečná, ale kdyz mi nekdo daruje mlečnou, tak ji take snim. Hlavne abych nemela chute na cokoladu moc často.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři